
Lekka sałatka z rzodkiewką i kukurydzą
2020-05-22
Rurki waflowe z bitą śmietaną
2020-06-05Lubisz filety z kurczaka? Wypróbuj soczyste piersi z kurczaka zapiekane z żółtym serem i pomidorami. Przyrządza się je dość szybko i łatwo, a smakują wyśmienicie :)
Składniki na zapiekane piersi z kurczaka z serem:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 750 g)
- 3 czubate łyżki majonezu
- półtorej płaskiej łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/5 łyżeczki pieprzu
- 150 g żółtego sera (tartego lub w kostce)
- 2 pomidory
- szczypta bazylii
- odrobina oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do posmarowania papieru do pieczenia
Przygotowanie
zapiekanej piersi z kurczaka z serem i pomidorami
1
Jeżeli z piersi odstaje mały kawałek mięsa, odkroić go, a resztę podzielić na dwa duże, cieńsze kotlety. Następnie wkładać po kawałku lub dwa do foliowej torebki (np. śniadaniowej) i rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa z obu stron.
2
Pomidory pokroić na plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Majonez wymieszać z przyprawami.
3
Na blaszce z piekarnika ułożyć papier do pieczenia. Papier posmarować odrobiną oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Każdy filet posmarować z jednej strony mieszanką majonezową i układać na blaszce posmarowaną częścią do dołu. Następnie posmarować majonezem wierzch filetów. Na górę poukładać plastry pomidorów, oprószyć odrobiną bazylii i posypać tartym serem.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku, z termoobiegiem, w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-25 minut. Uważać, by ser nie przyrumienił się za bardzo, gdyż wtedy będzie twardy, a nie ciągnący. Smacznego!