
Sos karmelowy / polewa karmelowa
2020-12-28
Kotlety z piersi indyka w panierce kukurydzianej
2021-01-02Pewnego dnia zachciało mi się wafelków typu knoppers ;) Nie miałam jednak nutelli, wymaganej przez większość przepisów na ten popularny smakołyk. Przygotowałam więc warstwę czekoladową na bazie mleka w proszku oraz kakao. Dodałam również domowy karmel oraz ryż preparowany. Gdy włożyłam wafelki do lodówki, by stężały, z wielką niecierpliwością czekałam na rezultat... Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania :) Rodzina oraz goście byli wręcz zachwyceni, wafelki wyszły niebiańsko pyszne! Słodkie, chrupiące i uzależniające, z pewnością będą często gościć na naszym stole :)
Składniki na masę mleczną:
- 100 ml mleka (zwykłego)
- 2 szklanki mleka w proszku*
- 50 g cukru
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka ryżu preparowanego*
* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml
Składniki na masę czekoladowo-orzechową:
- 150 ml mleka (zwykłego)
- 2 szklanki mleka w proszku (po 200 ml)
- 150 g cukru
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 płaskie łyżki kakao
- 50 g orzechów włoskich (ok. pół garści)
- 50 g orzechów laskowych
Składniki na sos karmelowy:
- 100 g cukru
- 100 ml śmietanki 30% w temperaturze pokojowej
- 50 ml gorącej wody
- szczypta soli morskiej (ewentualnie zwykłej)
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady mlecznej
- 90-100 g czekolady gorzkiej
- 8 łyżek mleka (zwykłego)
- 3 wafle tortowe (andruty) o wymiarach ok. 28 x 28 cm
Dodatkowo:
Przygotowanie
wafelków knoppers z karmelem i ryżem preparowanym
1
PRZYGOTOWANIE MASY MLECZNEJ (Z RYŻEM PREPAROWANYM):
Mleko (zwykłe, płynne) podgrzewać razem z cukrem w rondelku cały czas mieszając. Gdy tylko cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i ostudzić.
Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem na puszystą, prawie białą masę. Dalej miksując stopniowo wlewać cienkim strumieniem lub łyżka po łyżce wystudzone mleko.
Gdy składniki się połączą w gładką, jednolitą masę, dodać połowę mleka w proszku. Zmiksować. Dodać drugą połowę mleka w proszku i ponownie ubijać mikserem do dokładnego wymieszania składników.
Odstawić masę do stężenia.
2
PRZYGOTOWANIE MASY CZEKOLADOWEJ:
Cukier, mleko (zwykłe, płynne) oraz kakao podgrzewać na małym ogniu dokładnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Gdy cukier oraz kakao się rozpuszczą, zdjąć z ognia i przestudzić.
Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać trzepaczką. Jeśli w masie nadal będą grudki, można przez krótką chwilkę ubijać mikserem.
Masło zmiksować na puszystą, prawie białą masę. Dodać masę czekoladową i krótko ubijać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Orzechy laskowe wysypać na suchą patelnię i podgrzewać przez kilka minut na niedużym ogniu, aż skórka zacznie pękać i odchodzić. Wówczas odłożyć orzechy do przestudzenia, a następnie pocierać w dłoni po kilka orzechów. Gdy orzechy będą trzeć o siebie nawzajem, skórka sama zejdzie.
Zarówno orzechy włoskie (ze skórką), jak i obrane uprażone orzechy laskowe drobno posiekać i wymieszać razem. Odłożyć 2-3 łyżki posiekanych orzechów na posypkę. Resztę dodać do masy czekoladowej i wymieszać łyżką.
Odstawić masę do stężenia.
4
PRZYGOTOWANIE SOSU KARMELOWEGO:
Do wysokiego i szerokiego garnka wsypać cukier i szczyptę soli (dzięki soli karmel zyska bardziej wyrazisty i lepszy smak). Dodać gorącą wodę. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając długą drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Należy zadbać, żeby cukier się rozpuścił, zanim woda się zagotuje.
Gdy woda się zagotuje, odłożyć łyżkę, zwiększyć trochę ogień i gotować, aż syrop zacznie zmieniać kolor na żółty. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, nie wolno dłużej mieszać łyżką. Można natomiast delikatnie kręcić garnkiem i lekko pochylać raz w jedną, raz w drugą stronę, żeby cukier równo się karmelizował.
Po ok. 6-9 minutach od zagotowania syrop zaczyna się robić ciemniejszy, przechodzi z barwy żółtawej w jasnobursztynową. W tym momencie należy bardzo uważać, by nie spalić karmelu. Podnosić co jakiś czas garnek do góry i kręcąc nim delikatnie obserwować, jak zmienia się zabarwienie masy, od żółtego do bursztynowego lub ciemnobursztynowego. Nie czekać, aż masa zrobi się ciemnobrązowa, gdyż wtedy będzie gorzka.
Gdy karmel osiągnie odcień bursztynowy lub ciemnobursztynowy, zdjąć garnek z ognia i jedną ręką intensywnie mieszać masę długą drewnianą łyżką, a drugą ręką wlewać powoli śmietankę w temperaturze pokojowej. Syrop będzie mocno się pienić. Mieszać intensywnie łyżką, aż przestanie.
Gdy karmel przestanie się pienić, postawić garnek z powrotem na nieduży ogień i ciągle mieszając podgrzewać przez ok. 6-9 minut, aż karmel zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia odstawić do wystudzenia.
5
4
Na blacie/stolnicy rozłożyć opakowanie od wafli lub folię aluminiową. Ułożyć pierwszy wafel i posmarować go pozostawioną połową sosu karmelowego. Następnie wyłożyć masę czekoladowo-orzechową i wyrównać łyżką lub szpatułką. Przykryć drugim waflem i delikatnie docisnąć.
5
Na waflu rozsmarować masę mleczną z ryżem preparowanym. Wyrównać łyżką i przykryć trzecim waflem. Lekko docisnąć. Całość owinąć opakowaniem po waflach lub folią aluminiową i przykryć szeroką deską lub blachą. Na górę ułożyć coś szerokiego, ale niezbyt ciężkiego (np. książkę), żeby wafle dokładnie przylegały do masy i nie odkształcały się.
6
Wstawić wafle do lodówki na minimum 2-3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie przygotować polewę: czekoladę gorzką oraz mleczną połamać na kawałeczki i podgrzewać razem z mlekiem w rondelku na małym ogniu cały czas mieszając, do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
7
Wafle wyjąć z lodówki i pokroić na 16 kwadratów. Każdy kwadrat posmarować polewą czekoladową za pomocą łyżeczki lub pędzelka kuchennego i układać na deseczce lub blaszce do ciast. Posmarowane wafelki posypać odłożonymi posiekanymi orzechami. Wstawić z powrotem do lodówki do zastygnięcia na minimum 15-25 minut.
8
Wafle można zostawić w takim kwadratowym kształcie lub pokroić na trójkąty czy paski (ja podzieliłam kwadraty na 4 trójkąciki lub 3 paski, były wygodniejsze do jedzenia). Przechowywać w lodówce. Smacznego!