
Trufle czekoladowe z whisky
2020-03-11
Roladki z tortilli z kurczakiem, sałatą i kukurydzą
2020-03-14Czekoladowe trufle o orzeźwiającym smaku mięty, oprószone cukrem pudrem lub okruszkami wafli. Zaskocz znajomych wykwintnymi czekoladkami o smaku mięty lub whisky :)
Składniki na trufle czekoladowe miętowe:
- ok. 90 g kruchych herbatników
- 100 g czekolady z nadzieniem miętowym
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo do obtaczania:
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- opcjonalnie: 4-6 małych wafli
- opcjonalnie: wiórki kokosowe
Przygotowanie
czekoladowych trufli miętowych
1
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub najlepiej zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę wlać do pokruszonych herbatników. Dodać miękkie masło oraz cukier puder. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
2
W osobnej miseczce wymieszać kakao oraz cukier puder przeznaczony do obtaczania. Wafle (opcjonalnie) bardzo drobno pokruszyć lub zetrzeć do drugiej miseczki. Z masy czekoladowej formować małe kulki i obtaczać w kakao z cukrem pudrem, pokruszonych waflach lub wiórkach kokosowych.
3
Kuleczki układać na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić na minimum 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie trufle można przechowywać dalej w lodówce lub w temperaturze pokojowej (o ile nie jest zbyt gorąco). Jeśli trzymasz trufle w lodówce, wyjmij je przynajmniej 15 minut przed podaniem, żeby nie były twarde. Smacznego!