
Tort tiramisu z kawowo-porzeczkową nutą
2020-02-17
Kurczak po chińsku wg Pasibrzuszka
2020-02-20Smakowite kąski kurczaka w otoczeniu chrupiących warzyw, polane pysznym sosem i zawinięte w placek. Tortilla z kurczakiem w sosie pomidorowym, chrzanowym i czosnkowym zachwyca prostotą wykonania i wyrafinowanym smakiem :)
Składniki:
- 3 placki do tortilli
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka przyrządzona wg przepisu na gyros
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 2-3 liście sałaty lodowej, masłowej lub kapusty pekińskiej
- nieduży zielony ogórek
- 4-5 rzodkiewek
- opcjonalnie: 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki majonezu
- 5 łyżek ketchupu
Dodatkowo (opcjonalnie):
- sos czosnkowy (zobacz przepis)
- dip chrzanowy (zobacz przepis)
Przygotowanie
tortilli z kurczakiem
1
Piersi kurczaka przygotować według przepisu na gyros. Dla zwiększenia walorów smakowych tortilli warto przyrządzić też sos czosnkowy oraz chrzanowy.
2
Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Ogórek i paprykę w słupki. Liście sałaty można drobno pokroić lub zostawić w całości.
3
Ketchup wymieszać z majonezem. Placki tortilli podgrzać przez chwilę na patelni - nie za długo, żeby się nie przyrumieniły (wówczas mogą się łamać przy zawijaniu).
4
Podgrzany placek posmarować sosem ketchupowo-majonezowym. Pośrodku ułożyć usmażone kawałeczki kurczaka, pozostawiając od spodu 1/4 część placka pustą. Następnie poukładać warzywa. Polać sosem ketchupowo-majonezowym oraz czosnkowym i chrzanowym (opcjonalnie). Dolną krawędź placka zawinąć do góry na nadzienie, następnie zawinąć lewą krawędź do środka i prawą. Spiąć wykałaczką. Smacznego!