
Papryka faszerowana mięsem mielonym
2022-08-03
Drożdżówki z agrestem i lukrem
2022-09-27Uwielbiam tiramisu w każdej postaci, zarówno w wersji klasycznej z jajecznym kremem, jak i z bitą śmietaną. W okresie letnim fajnym pomysłem jest dodanie do tego deseru truskawek, borówek lub malin. Smakuje orzeźwiająco i przepysznie!
Składniki na tiramisu z truskawkami:
- 220 g podłużnych biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki 30%
- 50 ml likieru kawowego (np. Soplica)
- opcjonalnie: 50 ml likieru o smaku migdała w karmelu
- 250 ml mocnej kawy (najlepiej rozpuszczalnej)
- 7 łyżek cukru pudru
- 400 g truskawek
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie
Tiramisu z truskawkami
1
Umyte i osuszone truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki (kilka truskawek można zostawić w całości do dekoracji). Dobrze schłodzoną śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.
2
Kawę wymieszać z alkoholem. Biszkopty zanurzać w kawie i układać na dnie szklanej miski (o średnicy ok. 17-20 cm). Na biszkopty wyłożyć kilka łyżek kremu, następnie część pokrojonych truskawek i przykryć cienką warstwą kremu. Posypać łyżeczką kakao, najlepiej przez drobne sitko.
3
Następnie układać kolejne warstwy deseru:
nasączone biszkopty,
krem,
truskawki,
krem.
4
Wierzch deseru posypać drugą łyżeczką kakao. Ozdobić truskawkami i miętą.
5
Przechowywać w lodówce. Smacznego!