
Szybkie ciasto czekoladowe na śmietanie
2021-05-29
Karkówka pieczona z mozzarellą i ziemniakami
2021-05-30Szybkie, proste i wilgotne ciasto czekoladowe. W sam raz do popołudniowej kawki albo na przerwę w pracy.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 300 g cukru
- 3/4 szklanki* kakao
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 10 kropli aromatu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 250 ml gorącej wody
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
szybkiego i wilgotnego ciasta czekoladowego
1
Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do 190 stopni (z termoobiegiem). Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać cukier, jajka, mleko, olej i aromat waniliowy. Mieszać mikserem na najniższych obrotach przez ok. 2 minuty.
2
Dodać wrzątek i miksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto powinno wyjść rzadkie. Przelać masę do blaszki o wym. ok. 15x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
3
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka.
4
Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce do przestudzenia. Po ok. 20-30 minutach wyjąć razem z papierem z foremki i wystudzić do końca na kratce. Całkiem wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!