
Marynata do karkówki z grilla z powidłami śliwkowymi
2021-07-11
Efektowne kostki lodu z owocami
2021-07-13Prosty i szybki przepis na kruszonkę do ciast, bułeczek i owocowych zapiekanek. Dzięki niej sernik, szarlotka czy inne wypieki będą jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 75 g zimnego masła
- 75 g cukru
- opcjonalnie: 3 krople aromatu waniliowego lub innego (np. migdałowego czy cytrynowego)
Przygotowanie
Szybka kruszonka do ciasta
1
Mąkę przesiać przez drobne sitko na stolnicę. Dodać cukier oraz pokrojone na kawałeczki masło. Można również dodać aromat do ciast. Posiekać nożem lub siekaczem (rozdrabniaczem) do ciasta kruchego.
2
Następnie brać ciasto między dłonie i pocierać do powstania grudek różnej wielkości. Uważać przy tym, żeby zbytnio nie rozgrzać masła.
3
Gotową kruszonką posypać ciasto lub np. drożdżówki. Piec w piekarniku zgodnie z przepisem na dane ciasto, zapiekankę czy bułki. Smacznego!