
Surówka z kapusty pekińskiej
2020-08-04
Pieczone udka z kurczaka w sosie własnym
2020-08-20Ciekawa propozycja dla miłośników grilla - szaszłyki z mięsem mielonym. Aromatyczne, kolorowe i pyszne :)
Składniki na szaszłyki z mięsa mielonego:
- ok. 370 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka plasterków cukinii
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej, białej lub zielonej papryki
- opcjonalnie: kilka pieczarek
- ok. 7 patyczków do szaszłyków
- tacka aluminiowa do grilla
Dodatkowo:
Przygotowanie
szaszłyków z mięsa mielonego
1
Do mięsa mielonego dodać przyprawy oraz zetrzeć lub wycisnąć czosnek. Dokładnie wymieszać. Mięso można zostawić na noc w lodówce do zamarynowania.
2
Ulepić z mięsa nieduże kuleczki. Plasterki cukinii pociąć na ćwiartki. Paprykę pokroić na nieduże kawałki. Pieczarki obrać, ale nie kroić.
3
Nadziewać po 4-5 kuleczek mięsa na patyczek na zmianę z papryką, cukinią i pieczarkami (opcjonalnie). Układać na aluminiowych tackach i grillować, aż mięso będzie gotowe. Smacznego!