
Grzanki z mozzarellą z grilla lub piekarnika
2020-06-10
Migdałowe pancakes z żurawiną i rodzynkami
2020-06-23Soczyste i aromatyczne szaszłyki z kurczaka i warzyw. Możesz je łatwo przyrządzić na grillu lub w piekarniku.
Składniki na szaszłyki z kurczakiem:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/5 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- opcjonalnie: 1/3 łyżeczki kurkumy
- opcjonalnie: 1 łyżeczka przyprawy gyros/kebab
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- ok. 16 niedużych pieczarek
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 16-20 patyczków do szaszłyków
- 2-3 tacki aluminiowe do grilla
Dodatkowo:
Przygotowanie
szaszłyków z kurczakiem z grilla lub piekarnika
1
Piersi kurczaka pokroić w kostkę o szerokości ok. 3-4 cm. Oliwę wymieszać z przyprawami, a następnie dodać do pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać. Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na 3 części. Dodać do mięsa. Odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc do lodówki do zamarynowania.
2
Paprykę pokroić w kostkę o szerokości ok. 2-3 cm. Cebulę przekroić na pół, a połówki na ćwiartki, następnie rozdzielić poszczególne warstwy na pojedyncze "listki". Cukinię pokroić na plasterki. Pieczarki obrać i oczyścić, ale nie kroić. Ząbki czosnku przekroić na 2-3 plasterki.
3
Zamarynowane mięso nakładać na patyczki po ok. 4-5 kawałeczków na zmianę z warzywami i pieczarkami. Układać na kratce z piekarnika lub aluminiowych tackach w przypadku grilla.
4
W przypadku grilla smażyć na aluminiowych tackach, aż mięso będzie gotowe. W przypadku piekarnika ustawić opcję "Turbo grill" o średniej mocy i piec przez ok. 15-18 minut. Pod kratkę wsunąć pustą blaszkę, żeby woda z szaszłyków w trakcie pieczenia nie zbierała się na dnie piekarnika. Jeżeli w Twoim piekarniku w opcji "Turbo grill" należy ustawić temperaturę w stopniach, ustaw 120-130 stopni i zapiekaj przez ok. 30 minut. Jeżeli Twój piekarnik nie posiada opcji grilla, ustaw termoobieg i rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni, następnie wstaw szaszłyki i piecz do zarumienienia mięsa. Smacznego!