
Gulasz z łopatki
2020-07-30
Szaszłyki z mięsa mielonego
2020-08-08Lekka sałatka z kapusty pekińskiej. Idealna do dań z grilla oraz jako dodatek do obiadu czy kanapek. Prosta, szybka i pyszna :)
Składniki podstawowe:
- 1 mała kapusta pekińska (lub pół dużej)
- 3 nieduże gruntowe ogórki
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej papryki
- pół puszki kukurydzy konserwowej
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- odrobina słodkiej papryki
- kilka listków rozmarynu
- kilka listków bazylii
- kilka listków oregano UWAGA: świeże zioła można zastąpić suszonymi
Przygotowanie
surówki z kapusty pekińskiej
1
Przygotowanie sosu: zioła posiekać drobno i wymieszać z przyprawami oraz oliwą. Odstawić na chwilę do tzw. przegryzienia.
2
Kapustę pekińską posiekać na cienkie paski. Ogórki pokroić na plasterki, a następnie plasterki na ćwiartki. Jeśli pomidorki są malutkie, zostawić w całości. Jeśli duże, przekroić w pół. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem.
3
Sałatka świetnie pasuje do grillowanych dań oraz jako dodatek do obiadu czy kanapek. Smacznego!