
Jak zamrozić fasolkę szparagową?
2021-08-07
Jak przechowywać świeże maliny?
2021-08-12Nasza rodzina uwielbia dania z kuchni chińskiej. Czasami przyrządzamy je sami, ale często również zamawiamy w naszej ulubionej chińskiej knajpce. Do potraw zawsze jest dołączona pyszna surówka. W końcu postanowiłam przygotować taką samą sałatkę w domu. Wyszła przepysznie :)
Składniki dla 3-4 osób:
- ćwiartka białej kapusty (średniej wielkości)
- 1 duża marchewka
- 35 ml octu ryżowego lub spirytusowego 10%
- 25 ml oleju rzepakowego
- 25 ml wody
- 30 g cukru
- pół łyżeczki soli
- opcjonalnie: mały ząbek czosnku
Składniki dla kilku osób:
- pół białej kapusty (średniej wielkości)
- 3 marchewki (małe lub średnie)
- 70 ml octu ryżowego lub spirytusowego 10%
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 ml wody
- 60 g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- opcjonalnie: ząbek czosnku
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Surówka z kapusty "jak u Chińczyka"
1
Kapustę poszatkować na cieńkie piórka. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
2
Do rondelka wlać ocet, olej oraz wodę. Dodać cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez chwilę na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Gorącą zalewą zalać pokrojoną kapustę i marchew.
3
Dokładnie wymieszać. Do sałatki można wycisnąć przez praskę ząbek czosnku. Przykryć talerzem lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin (im dłużej, tym lepiej). Po tym czasie wymieszać surówkę jeszcze raz. Można ewentualnie odlać nadmiar zalewy. Podawać do mięsa, kanapek lub ryby. Smacznego!