
Grillowany chleb z masełkiem czosnkowym
2021-06-04
Masełko czosnkowe
2021-06-08Zdrowa i smaczna surówka do grilla oraz obiadu. Świetny dodatek zarówno do mięs, jak i ryb oraz innych dań.
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej średniej wielkości
- 2 garści świeżego szpinaku
- pół dużej czerwonej papryki
- 1 duży zielony ogórek
- 5-7 rzodkiewek
- 1 mała marchewka
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 listki mięty
- 3-4 listki cząbru
- 3 listki rozmarynu
- 4 listki magi (kocanki włoskiej)*
Przygotowanie
surówki do grilla ze szpinakiem i rzodkiewką
1
Oliwę wymieszać z posiekanymi ziołami, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na chwilę do przegryzienia.
2
Kapustę pekińską oraz liście szpinaku pokroić na drobne paski. Paprykę i ogórek w kostkę, rzodkiewkę na cienkie plasterki.
3
Marchewkę obrać i pokroić obieraczką na cienkie plasterki, a następnie plasterki pokroić w słupki. Dodać do pozostałych warzyw. Dodać kukurydzę konserwową oraz przyprawioną oliwę i wszystko dokładnie wymieszać.
4
Zamiast podanych ziół można użyć innych lub np. mieszanki suszonych ziół prowansalskich czy śródziemnomorskich. Smacznego!