
Spaghetti bolognese z dodatkiem warzyw
2020-01-14
Parówki w cieście francuskim
2020-01-14Większa część pasibrzuszkowej ekipy uwielbia spaghetti bolognese. Spieramy się jednak co do tego, która wersja jest lepsza: klasyczna czy z warzywami? A Ty którą wolisz :D?
Składniki na spaghetti po bolońsku w wersji klasycznej:
- ok. 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka śmietany 12 lub 18%
- kilka listków świeżej bazylii
- mieszanka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- opcjonalnie: przyprawa do mięsa mielonego
- opcjonalnie: trochę tartego żółtego sera
- makaron spaghetti
Przygotowanie
1
Mięso mielone usmażyć na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. W trakcie smażenia dodać przekrojone ząbki czosnku, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku.
2
Gdy mięso będzie gotowe, dodać przecier pomidorowy oraz łyżkę śmietany i posiekane lub całe listki bazylii. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
3
Zagotować wodę na makaron. Dodać trochę soli i parę kropli oleju, żeby makaron się nie sklejał. Czas gotowania według instrukcji na opakowaniu. W trakcie kilka razy zamieszać.
4
Ugotowany makaron i sos nakładać do głębszych miseczek lub na talerz. Z wierzchu można posypać startym serem. Smacznego!