
Tinginys – litewski blok czekoladowy z bakaliami
2021-05-14
Deser ananasowy z kremem kajmakowym
2021-05-18Sprawdzony przepis na soczystą szynkę z piekarnika. Można podawać na ciepło z ziemniakami polanymi sosem z pieczenia lub na zimno jako przekąskę czy dodatek do kanapek.
Składniki:
- 750 g szynki
- półtorej łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3-4 listki świeżej bazylii lub pół łyżeczki suszonej
- opcjonalnie: 3-4 listki magi (kocanki włoskiej)
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 ml wody
Przygotowanie
soczystej szynki pieczonej w rękawie
1
W miseczce wymieszać sól, paprykę słodką i ostrą, pieprz ziołowy, posiekaną bazylię oraz magi. Tą mieszanką wysmarować mięso z każdej strony.
2
Czosnek pokroić w plasterki i obłożyć nimi mięso. Przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i dodać 50 ml wody. Zawiązać rękaw, włożyć do naczynia żaroodpornego lub blachy i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie przeciąć rękaw od góry i sprawdzić, czy mięso jest już wystarczająco miękkie. Jeśli mięso będzie twarde, polać sosem z rękawa, włożyć z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 10-15 minut.
3
Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką lub wystudzić, kroić na cienkie plasterki i spożywać do kanapek. Smacznego!