
Ślimaczki z łososiem i serkiem
2020-01-09
Pancakes na maślance
2020-01-10Pyszne zapiekane ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem. Świetnie się spisują jako przekąska, drugie śniadanie w pracy (można je odgrzewać w mikrofalówce) lub poczęstunek na imprezie.
Składniki na 10 sztuk:
- pół opakowania ciasta francuskiego
- 100 g łososia w plastrach*
- mrożony szpinak (2-3 kuleczki lub wg preferencji)
- opcjonalnie: 2 łyżki serka kanapkowego (smak śmietankowy lub chrzanowy)
Składniki na 20 sztuk:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g łososia w plastrach*
- mrożony szpinak (4-6 kuleczek lub wg preferencji)
- opcjonalnie: 4 łyżki serka kanapkowego (smak śmietankowy lub chrzanowy)
Przygotowanie
ślimaczków z łososiem i szpinakiem
1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na chwilę, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Rozwinąć ciasto i przekroić na pół tak, by powstały 2 kwadraty. W przypadku porcji na 10 szt., 1 kwadrat zwinąć z powrotem i schować do lodówki. W przypadku porcji na 20 szt. zostaną wykorzystane oba kwadraty.
2
W wersji z serkiem posmarować ciasto serkiem. Łososia (lub pstrąga) rwać na mniejsze kawałeczki i układać na cieście. Na wierzch rozłożyć rozdrobniony szpinak. Zwinąć ciasno w rulon, a następnie pokroić na 10 części (szerokim, ostrym nożem lub radełkiem). W przypadku podwójnej porcji wyjdą 2 rulony = 20 części.
3
Papierem, w który było zawinięte ciasto, wyłożyć blachę do pieczenia i poukładać na nim roladki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut. Smacznego!