
Powidła śliwkowe z melonem
2021-08-30
Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym
2021-09-03A gdyby tak na kolację lub śniadanie zjeść gorący sernik ;)? Pyszny, aromatyczny sernik na kruchym spodzie ze śliwkami i kruszonką można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Na drugi dzień zaś podgrzać w mikrofalówce lub zjeść na zimno. Tak czy siak smakuje wyśmienicie.
Składniki na spód i kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 150 g mąki krupczatki
- 80 g cukru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- ok. 800 g śliwek (fioletowych lub żółtych)
- 750 g twarogu
- 4 żółtka
- 1 białko
- 180 g cukru
- 100 g masła
- skórka starta z jednej cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 torebka budyniu waniliowego w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina masła do posmarowania blachy
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Sernik ze śliwkami i kruszonką
1
Mąkę tortową, krupczatkę, sól i cukier wysypać na stolnicę. Dodać masło pokrojone na małe kawałki. Posiekać całość nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast.
2
Następnie zrobić w mące wgłębienie i wbić jajko. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę (ważne, żeby ciasto nie zdążyło się zbytnio zagrzać). Zawinąć kulę w folię spożywczą i schować na ok. 30 minut do lodówki.
3
Śliwki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić wpół. Usunąć pestki. Blachę o wymiarach ok. 25x36 cm wysmarować masłem i posypać odrobiną mąki krupczatki.
4
Wyciągnąć ciasto z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta, zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkować (najlepiej na silikonowej stolnicy lub papierze do pieczenia), przełożyć do blachy i wyrównać. Zamiast wałkowania można też po prostu wylepić blachę ciastem, starając się zbyt długo nie ugniatać, żeby ciasto się nie zagrzało. Następnie ponakłuwać widelcem.
5
Masło rozpuścić w rondelku na słabym ogniu lub w mikrofalówce. Twaróg (zwykły lub zmielony), żółtka, cukier, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny ubijać mikserem na wysokich obrotach przez ok. 3-5 minut. Dodać budyń w proszku, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Ubijać przez chwilę mikserem. W osobnym pojemniku ubić na sztywno białko, a następnie dodać do masy serowej i krótko ubijać do połączenia składników.
6
Wylać masę na kruchy spód. Do masy serowej powkładać śliwki w taki sposób, by do połowy były zatopione w masie. Wyciągnąć zamrożony kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Posypać kruszonką ciasto ze śliwkami.
7
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika postawić na kratce i odczekać kilka minut. Podawać na ciepło. Gdy sernik wystygnie, przechowywać w lodówce. Sernik ze śliwkami można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po wyjęciu z lodówki ciasto można podgrzać w mikrofalówce (ok. 35-45 sekund przy mocy 900 W). Smacznego!