
Koktajl truskawkowo-bananowy z lodami
2021-06-15
Malinowa chmurka
2021-06-16Delikatna i bardzo smaczna sałatka z truskawek i mozzarelli z oryginalnym sosem i dodatkiem prażonych migdałów oraz sezamu. Doskonała na śniadanie lub lekką kolację w upalne dni.
Składniki podstawowe:
- ok. 170 g truskawek (10-13 szt. średniej wielkości)
- kilka liści sałaty
- garść płatków migdałów
- 2 łyżeczki sezamu (użyłam białego niełuskanego)
- 125 g mozzarelli
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka śmietany 18% (ewentualnie 12%)
- pół łyżeczki musztardy Dijon
Przygotowanie
Sałatka z truskawkami, mozzarellą i sezamem
1
PRZYGOTOWANIE SOSU: w miseczce wymieszać oliwę, sól i pieprz. Dodać sok z cytryny, miód, śmietanę oraz musztardę. Dokładnie wymieszać.
2
Liście sałaty przepłukać i osuszyć. Mozzarellę pokroić na plasterki, a truskawki na połówki. Część truskawek można pokroić na plasterki do dekoracji.
3
Płatki migdałów wrzucić na suchą patelnię i prażyć na niedużym ogniu do zarumienienia. Następnie uprażyć ziarenka sezamu. Uprażone migdały i sezam przestudzić.
4
Sałatę ułożyć na talerzu. Na sałacie rozłożyć plasterki mozzarelli, a następnie pokrojone truskawki. Na wierzch rozsypać płatki migdałów i polać całość sosem.
5
Posypać prażonym sezamem. Smacznego!