
Krem bananowy
2022-03-06
Krem truflowy z czarną porzeczką
2022-04-02Oryginalny pomysł na ciekawą i pyszną sałatkę. Kapusta pekińska z serem camembert, winogronem, orzechami i owocem granatu, polana sosem miodowo-musztardowym. Sprawdza się zarówno jako przekąska czy poczęstunek dla gości, jak i lunch w pracy.
Składniki na sałatkę z serem camembert i winogronem:
- 1/3 niedużej główki kapusty pekińskiej
- 1 mały ogórek
- duża garść winogrona bez pestek
- nieduża łodyżka selera naciowego
- duża garść orzechów włoskich
- 1 okrągły ser camembert
- 1/3 owocu granatu
- 1 mała gruszka
Składniki na sos miodowo-musztardowy:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- półtorej łyżeczki miodu
- półtorej łyżeczki śmietany 18% (ewentualnie 12%)
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
Przygotowanie
Sałatka z serem camembert i winogronem
1
PRZYGOTOWANIE SOSU: W miseczce wymieszać oliwę, sól i pieprz. Dodać sok z cytryny, miód, śmietanę oraz musztardę. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przegryzienia.
2
Kapustę pekińską poszatkować. Seler naciowy pokroić na drobne plasterki. Ogórek obrać i pokroić na półplasterki. Winogrona pokroić na połówki. Całość przełożyć do miski i wymieszać z połową sosu.
3
Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałeczki. Granat przekroić i wyjąć część pestek (nasion). Ser pleśniowy pokroić na małe trójkąty i dodać do sałatki. Posypać orzechami i pestkami granatu. Polać resztą sosu.
4
Podawać od razu lub wstawić do lodówki. Można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smacznego!