
Prosta sałatka owocowa
2020-10-07
Szybkie placki z jabłkami
2020-10-09Sałatka z fetą, kapustą pekińską i prażonym sezamem to pyszny dodatek do obiadu lub kanapek. Do tego ogórek, papryka i kukurydza, czegóż chcieć więcej ;)
Składniki podstawowe:
- pół niedużej kapusty pekińskiej
- 1 duży ogórek
- pół papryki czerwonej
- 1-2 pomidory
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- ok. 100 g sera feta
- 1 łyżeczka sezamu białego niełuskanego
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
- mała gałązka rozmarynu
- 1 listek mięty
- opcjonalnie: 1/5 łyżeczki trawy cytrynowej
Przygotowanie
sałatki z fetą, kapustą pekińską i prażonym sezamem
1
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać sól, trawę cytrynową (opcjonalnie), bazylię oraz posiekany rozmaryn i miętę. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
2
Sezam wysypać na suchą rozgrzaną patelnię i prażyć na niedużym ogniu, aż się ładnie zarumieni (uwaga, uprażony sezam może zacząć "strzelać" z patelni). Przesypać na talerzyk.
3
Kapustę pekińską drobno pokroić. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na plasterki. Paprykę i pomidor pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać kukurydzę konserwową. Zalać sosem z oliwy i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę fetę i posypać prażonym sezamem. Smacznego!