
Krem michałkowy jasny – z białych michałków
2022-01-10
Krem truflowy z mascarpone
2022-01-16Bardzo szybka i prosta sałatka meksykańska. Wystarczy kilka minut, żeby przygotować pyszną i sycącą sałatkę na imprezę lub jako lunch do pracy.
Składniki na sałatkę meksykańską:
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- pół puszki ananasa (najlepiej już pokrojonego)
- pół puszki czerwonej fasoli
- 1 mała czerwona papryka
- 100 g żółtego sera w kawałku
- ok. 160 g szynki w kawałku
- 3 łyżki majonezu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- szczypta czerwonej papryki słodkiej (mielonej)
- szczypta czerwonej papryki ostrej (mielonej)
Przygotowanie
Sałatka meksykańska
1
Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w cienkie słupki lub drobną kostkę. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę.
2
Kukurydzę konserwową, czerwoną fasolę oraz ananasa odcedzić (w przypadku ananasa w plastrach, pokroić na kawałeczki). Przełożyć do miski, dodać pokrojoną szynkę, ser żółty oraz paprykę. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką do smaku.
3
Dodać majonez i dokładnie wymieszać.
4
Przechowywać w lodówce. Smacznego!