
Grillowane warzywa
2020-09-14
Sałatka z marchewki, rodzynek i słonecznika
2020-09-23Delikatne, chrupiące rurki z aksamitnym kremem o smaku kawowym. Wciąż chce się sięgnąć po następną, aż na paterze zostaną same okruszki ;)
Składniki na rurki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 200 g śmietanki 30%
- 125 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 20 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (może być Inka)
Ponadto do wypieku rurek potrzebne będą stożkowe foremki
Dodatkowo do oprószenia rurek:
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
Przygotowanie
rurek z ciasta francuskiego z kremem kawowym
1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i zostawić na kilka minut, żeby trochę się ogrzało (zimne ciasto może łamać się lub pękać przy rozwijaniu). Podzielić ciasto na 9 równych pasków, krojąc równolegle do dłuższej krawędzi.
Do małego kubeczka nalać odrobinkę oleju rzepakowego. Maczać w nim koniuszki palców i smarować foremki do wypieku rurek, żeby łatwiej można było ściągać ciasto po upieczeniu.
Poszczególne paski zawijać na foremkę zaczynając od węższej części foremki w taki sposób, by brzegi ciasta nachodziły na siebie. Jeśli krawędzie będą ledwo się stykać, rurki po upieczeniu będą się rozpadać, a bita śmietana wyciekać przez szczeliny. Brzegi powinny się pokrywać w minimum 1/3 części.
Owinięte foremki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odpowiednio duże odstępy między nimi (można wykorzystać papier, w który były zawinięte ciasta francuskie). Rurki można posmarować od góry roztrzepanym białkiem, żeby miały ładny połysk po upieczeniu (nie jest to jednak konieczne).
Do małego kubeczka nalać odrobinkę oleju rzepakowego. Maczać w nim koniuszki palców i smarować foremki do wypieku rurek, żeby łatwiej można było ściągać ciasto po upieczeniu.
Poszczególne paski zawijać na foremkę zaczynając od węższej części foremki w taki sposób, by brzegi ciasta nachodziły na siebie. Jeśli krawędzie będą ledwo się stykać, rurki po upieczeniu będą się rozpadać, a bita śmietana wyciekać przez szczeliny. Brzegi powinny się pokrywać w minimum 1/3 części.
Owinięte foremki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odpowiednio duże odstępy między nimi (można wykorzystać papier, w który były zawinięte ciasta francuskie). Rurki można posmarować od góry roztrzepanym białkiem, żeby miały ładny połysk po upieczeniu (nie jest to jednak konieczne).
2
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 215 stopni przez 15-17 minut. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, odczekać 2-3 minuty i delikatnie ściągać rurki z foremek, zanim wystygną. Im dłużej będziesz zwlekać, tym większe ryzyko, że ciasto przyklei się do foremki i będzie kruszyć przy ściąganiu. Póki rurki są ciepłe, nie powinno to sprawiać większego problemu. Gdyby ciasto nie odchodziło, ścisnąć lekko brzeg rurki i pociągnąć.
- Jeśli krawędzie będą ledwo się stykać przy owijaniu ciasta na foremkę, rurki po upieczeniu będą się rozpadać, a bita śmietana wyciekać przez szczeliny.
3
Kawę dokładnie rozpuścić w 20 ml gorącej, lecz nie wrzącej wody. Do wysokiego naczynia przełożyć serek mascarpone, schłodzoną śmietankę oraz cukier puder. Ubijać mikserem do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać rozpuszczoną kawę i wymieszać.
4
Gotowy krem przekładać do szprycy lub rękawa cukierniczego z długą, wąską końcówką i nadziewać nim całkiem wystudzone rurki. Dla wygody puste rurki można wkładać pionowo po 2-3 sztuki do kubka i wtedy napełniać kremem. Następnie obrócić rurki i uzupełnić kremem z drugiej strony, jeżeli nie zostały wypełnione do końca.
5
Czubatą łyżeczkę cukru-pudru wymieszać z połową łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sproszkowanej), przełożyć do małego sitka i oprószyć rurki. Smacznego!