
Pączki twarogowe (błyskawiczne mini pączki)
2020-02-21
Sałatka jarzynowa tradycyjna
2020-02-23Migdałowe racuchy z rodzynkami i jabłkami to świetna propozycja na śniadanko lub kolację. Bardzo łatwo je przygotować, a smakują po prostu bajecznie :)
Składniki na racuszki migdałowe:
- 250 g mąki pszennej (typ 550 do naleśników lub 450)
- 25 g cukru
- ok. 90 g rodzynek (najlepiej dużych)
- ok. 75 g migdałów w płatkach
- 1 duże jabłko
- szczypta cynamonu
- 4 krople aromatu migdałowego
- 15 g świeżych drożdży lub pół opakowania drożdży instant (3-4 g)
- 150 ml mleka
- 1 jajko
Przygotowanie
racuszków migdałowych z rodzynkami i jabłkami
1
Świeże drożdże wymieszać z mlekiem i łyżką cukru. Przelać do miski. Dodać mąkę, jajka i resztę cukru. W przypadku drożdży instant wymieszać drożdże z mąką, a następnie dodać jajka, mleko i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut.
2
W międzyczasie obrać jabłko i oczyścić z gniazda nasiennego. Pokroić w kostkę.
3
Do wyrośniętego ciasta dodać szczyptę cynamonu, jabłko, płatki migdałów, rodzynki oraz aromat migdałowy. Dobrze wymieszać, a następnie nakładać po łyżce ciasta do rozgrzanego oleju. Smażyć przez kilka minut z obu stron do przyrumienienia. Usmażone racuchy układać na ręczniku papierowym do odsączenia.
4
Gotowe racuszki można posypać cukrem pudrem lub podawać z konfiturą, syropem owocowym czy czekoladowym. Można je jeść jako bułeczki do kawy. Smakują bajecznie :) Smacznego!