
Krem śmietankowy z mascarpone
2021-05-22
Poncz kawowy do ciast i tortów
2021-05-24Kawowe smaki to zdecydowanie moja bajka. Ponownie zrobiłam likier kawowy, ale tym razem z niesłodzonym mlekiem zagęszczonym. Wyszedł bosko, zdecydowanie polecam :)
Składniki na likier kawowy:
- 60 g kawy zbożowej Inka (ok. półtorej szklanki*)
- 300 g cukru
- 150 ml mleka (np. 1,5%)
- 450 ml wódki
- 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5%
Przygotowanie
likieru kawowego
1
Kawę, mleko oraz cukier ubijać razem mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie ok. 5 minut na najwyższych.
2
Następnie przełożyć masę do garnka średniej wielkości i podgrzewać przez chwilę na słabym ogniu tylko do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć ogień i dodać niesłodzone mleko zagęszczone. Dokładnie wymieszać. Dodać wódkę i ponownie wymieszać.
3
Całość przelać przez drobne sitko do butelek, zakręcić i wstawić na 1 dobę do lodówki do przegryzienia. Po tym czasie można spożywać. Likier najlepiej smakuje schłodzony. Przed pierwszym użyciem dobrze wstrząsnąć butelką, gdyż na samej górze może zrobić się korek.
4
Przechowywać w lodówce. Smacznego!