
Pizza hawajska z automatu do chleba
2020-11-04
Lizaki z pierniczków
2020-11-06Banany zbyt mocno dojrzały i nie wyglądają już apetycznie? Zrób z nich niesamowicie pyszny i puszysty chlebek bananowy :)
Składniki na chlebek bananowy:
- 3 dojrzałe banany (mogą być całe brązowe)
- 2 jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 10 kropli aromatu waniliowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
puszystego chlebka bananowego
1
Banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą.
2
Cukier, olej i jajka ubijać przez kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Dodać rozgniecione banany, mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz aromat waniliowy. Ubijać mikserem na gładką masę.
3
Papier do pieczenia lekko zmoczyć wodą i pougniatać w dłoniach (będzie łatwiej wyłożyć nim foremkę). Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.
4
Studzić na kratce. Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. W razie potrzeby chlebek bananowy można przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, zachowa świeżość i puszystość. Smacznego!