
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i truskawkami
2021-07-13
Tort śmietanowy z pianką i truskawkami
2021-07-14Na różnych grupach kulinarnych często pojawia się pytanie o przepis na chrupiące gofry. Przeważnie wystarczy zastosować jedną lub dwie bardzo proste sztuczki. Sprawdź, w czym tkwi tajemnica chrupiących gofrów :)
Przygotowanie
Proste sposoby na chrupiące gofry
Nr 1
SPOSÓB I: Czasem wystarczy jedna mała sztuczka, aby gofry były chrupiące. Gofry ułożone poziomo jeden na drugim niestety chłoną wilgoć i od razu robią się miękkie. Gofry z różnych przepisów zaraz po upieczeniu należy więc układać pojedynczo na kratce lub ustawiać pionowo w taki sposób, by dwa gofry były oparte o siebie górnymi krawędziami. Przeważnie ta metoda wystarczy, by gofry zachowały chrupkość na dłużej.
Nr 2
SPOSÓB II: Są jednak przepisy, w których ta metoda studzenia gofrów nie wystarczy. Wówczas warto zamienić 1/3 lub połowę mąki pszennej z wybranego przepisu na mąkę kukurydzianą drobno mieloną. Dzięki mące kukurydzianej gofry będą miały pyszną chrupiącą skórkę, a przy odpowiednim ułożeniu zaraz po upieczeniu zachowają chrupkość znacznie dłużej niż zwykłe gofry.
Serdecznie polecam przepis na gofry kukurydziane z bitą śmietaną i truskawkami :) Smacznego!