
Pieczeń z mięsa mielonego
2020-04-14
Pomidorowo-musztardowy sos do grilla
2020-05-04Szybki i prosty przepis na pyszne ciasteczka. Możesz do nich dodać różne dodatki - czekoladę, orzechy, słonecznik, rodzynki, żurawinę, cynamon itd., w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Prosto, pysznie i szybko!
Składniki na 30 szt.:
- 250 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na 90 szt.:
- 750 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 300 g masła
- 300 g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do ciastek można dodać różne dodatki:
- cynamon
- kakao
- aromat migdałowy lub waniliowy
- orzechy włoskie, laskowe lub migdały
- czekolada mleczna lub deserowa
- konfitura, np. z wiśni lub czarnej porzeczki
- żurawina
- rodzynki
- słonecznik
- starta skórka cytryny
Przygotowanie
prostych ciastek z dodatkami do wyboru
1
Masło wyjąć wcześniej z lodówki, by zrobiło się miękkie, lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Twarde masło można też rozdrobnić za pomocą siekacza/rozdrabniacza do ciasta kruchego. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, cukier puder oraz masło. Zagnieść dość miękkie ciasto.
2
Z ugniecionego ciasta można od razu formować ciasteczka lub podzielić masę na kilka części i do każdej dodać różne dodatki. Ciasto z porcji na 90 sztuk można podzielić na 4-6 części i do poszczególnych części dodać:
1 łyżeczkę cynamonu,
1-2 łyżki kakao,
kawałeczki czekolady (można wymieszać czekoladę mleczną, deserową i gorzką),
3-4 krople aromatu waniliowego lub migdałowego, pokrojone drobno orzechy, rodzynki, żurawinę, pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę,
słonecznik i żurawinę,
1-2 łyżeczki startej skórki z cytryny.
Poszczególne masy ugnieść do wymieszania dodatkowych składników, odrywać po niedużym kawałeczku i formować w rękach niewielkie kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach i spłaszczyć palcami każdą kulkę.
W celu ozdobienia ciastek wesołymi minkami lub wzorkami oderwać z jednej części ciasta nieduży kawałeczek, dodać 2-3 łyżeczki kakao, ugnieść do osiągnięcia jednolitego koloru. Następnie odrywać maciupeńkie kawałeczki, formować z nich mini-kuleczki oraz wałeczki i lepić z nich oczka, uśmiechy, włosy lub inne wzorki na ciastka.
W przypadku ciastek z konfiturą należy zrobić palcem wgłębienie w ciastku i włożyć tam wiśnię lub trochę czarnej porzeczki.
Poszczególne masy ugnieść do wymieszania dodatkowych składników, odrywać po niedużym kawałeczku i formować w rękach niewielkie kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach i spłaszczyć palcami każdą kulkę.
W celu ozdobienia ciastek wesołymi minkami lub wzorkami oderwać z jednej części ciasta nieduży kawałeczek, dodać 2-3 łyżeczki kakao, ugnieść do osiągnięcia jednolitego koloru. Następnie odrywać maciupeńkie kawałeczki, formować z nich mini-kuleczki oraz wałeczki i lepić z nich oczka, uśmiechy, włosy lub inne wzorki na ciastka.
W przypadku ciastek z konfiturą należy zrobić palcem wgłębienie w ciastku i włożyć tam wiśnię lub trochę czarnej porzeczki.
3
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180-190 stopni z termoobiegiem przez ok. 10-15 minut do zarumienienia. Wystudzone ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!