
Ciasto bananowe z kajmakiem i masłem orzechowym
2021-04-28
Krem z pierniczków do tortów, ciast i deserów
2021-05-01Idealny poncz do tortów dla maluszków. Bez alkoholu, na bazie wody i soku z cytryny. Smaczny i odpowiedni dla dzieci.
Składniki:
- 130 ml wody
- 30 ml soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie
PONCZU DO NASĄCZENIA TORTU
1
W kubku wymieszać wodę (w temperaturze pokojowej) z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać sok z cytryny. Ponownie wymieszać.
2
Przygotowanym ponczem smarować blaty tortu, zwracając szczególną uwagę na brzegi ciasta. Najlepiej użyć do tego pędzelka kuchennego, ale można też polewać ciasto łyżką.
3
Nasączone blaty odstawić na ok. 30 minut do przegryzienia (można na dłużej), a następnie smarować kremem. Smacznego!