
Rogaliki śniadaniowe
2019-12-10
Litewskie ciasteczka z ciasta parzonego (miękkie)
2019-12-12Marynowane plasterki polędwicy duszone w pysznym sosie musztardowym. Świetnie komponują się z makaronem, ale także ryżem lub ziemniakami.
Składniki na marynatę:
- 2 małe polędwiczki lub 1 duża (ok. 500-600 g)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
- pieprz
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej (mogą być inne rodzaje musztardy, jakie akurat masz w domu)
- opcjonalnie: 1 łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki oregano
Składniki na sos:
- 400-500 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki musztardy
- kilka pieczarek (ok. 250 g)
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
Przygotowanie
polędwicy wieprzowej w sosie musztardowym
1
Mięso najlepiej zamarynować dzień (lub kilka godzin) wcześniej.
Przygotowanie marynaty: polędwiczkę pokroić na plastry o grubości ok.1-1,5 cm. Musztardę, sól, pieprz, oregano, miód i olej wymieszać w słoiczku lub szklance. Dodać do mięsa i wymieszać. Wstawić na noc do lodówki.
2
Zamarynowane mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć na oliwie przez ok. 15 minut na wolnym ogniu, z obu stron, do delikatnego zarumienienia. W międzyczasie paprykę pokroić w dużą kostkę, a pieczarki i czosnek na plasterki. Zarumienione polędwiczki wyciągnąć, a na patelnię wyłożyć pokrojone pieczarki, czosnek i paprykę. Smażyć na wolnym ogniu przez kilka minut.
3
Do garnka wlać śmietankę, dodać 4 łyżki musztardy, podsmażone mięso, pieczarki i paprykę. Dusić przez ok. 15-20 minut do zgęstnienia sosu.
4
Podawać z ugotowanym makaronem (ewentualnie ryżem lub ziemniakami). Smacznego!