
Krem malinowy ze świeżych malin
2021-08-13
Deser w pucharku z malinami i mascarpone
2021-08-15Racuchy ze śliwkami to świetny pomysł na szybkie i bardzo smaczne letnie śniadanie, przekąskę lub kolację.
Składniki na placki ze śliwkami:
- 6 śliwek (żółtych lub fioletowych)
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- pół szklanki jogurtu naturalnego lub typu greckiego
- 1 szklanka* mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju rzepakowego
- olej do smażenia
Przygotowanie
Placki ze śliwkami
1
Mleko, jogurt i jajko wymieszać w misce trzepaczką. Dodać roztopione masło lub olej i wymieszać.
2
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Śliwki cienko pokroić i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
3
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Placuszki można smażyć na sucho lub na rozgrzanym oleju do zarumienienia spodu. Następnie obrócić i smażyć do zarumienienia drugiej strony. Placki smażone na sucho są bardziej chrupiące, ale ich smak nie każdemu może odpowiadać. Warto spróbować obu wersji.
4
Śliwkowe placki świetnie smakują polane miodem. Można je też posypać cukrem pudrem. Smacznego!