
Nalewka z rajskich jabłuszek z trawą cytrynową
2021-10-01
Deser pistacjowy z bezą
2021-10-02Nietypowy i bardzo smaczny pomysł na ciasto ze śliwkami, migdałami oraz orzechami laskowymi. Kruche ciasto z wysokimi ściankami skrywa w środku pyszne nadzienie śliwkowo-orzechowe.
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na śliwkowe nadzienie:
- 1 kg śliwek (węgierek lub żółtych)
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 70 g cukru
- pół łyżeczki cynamonu + szczypta cynamonu do posypania ciasta
- 2 białka
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Przygotowanie
Placek śliwkowy z orzechami
1
PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO CIASTA: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać na stolnicę. Dodać jajko oraz drobno pokrojone masło. Posiekać całość nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast. Zagnieść szybko ciasto i wyłożyć nim boki oraz dno tortownicy o średnicy ok. 20-23 cm (ważne, żeby ciasto nie zdążyło się zbytnio zagrzać). Ponakłuwać ciasto widelcem. Schować formę z ciastem na ok. 30 minut do lodówki.
2
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA: Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić na pół i usunąć pestki. Białka ubić razem z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodać cynamon, mielone orzechy laskowe lub włoskie oraz migdały. Delikatnie wymieszać.
3
Wyciągnąć z lodówki formę z ciastem. Na ciasto wyłożyć pianę z białek i orzechów. Do piany powkładać przekrojone śliwki, wciskając je do połowy w piankę. Posypać szczyptą cynamonu.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Studzić w tortownicy ustawionej na kratce. Gdy ciasto wystygnie, wyjąć ostrożnie z formy i posypać cukrem pudrem (opcjonalnie). Smacznego!