
Gęsta gorąca czekolada ze śmietanki i kakao
2020-10-05
Prosta sałatka owocowa
2020-10-07Aromatyczne ziemniaczki, pyszna łopatka i do tego fasolka szparagowa - wszystko pieczone razem. To smaczny i rozgrzewający obiad, w sam raz na zimne jesienne popołudnie ;)
Składniki na pieczoną łopatkę z ziemniakami:
- ok. 700 g łopatki
- 3 łyżeczki soli
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki kurkumy
- 4 ząbki czosnku
- 200 g fasolki szparagowej (mrożonej)
- ok. 8 ziemniaków
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- opcjonalnie ok. 10 pomidorków koktajlowych (uwaga: jeśli pomidorki są kwaskowate, nadadzą potrawie kwaśny posmak)
- 100 ml wody
- 2 łyżki śmietany 18%
- rękaw do pieczenia
Dodatkowo:
Przygotowanie
pieczonej łopatki z ziemniakami i fasolką szparagową
1
Mięso pokroić na plastry. Ziemniaki obrać i pokroić na nieduże kawałeczki. Wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz przyprawą do ziemniaków.
2
W kubeczku wymieszać wodę ze śmietaną. Dodać 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz, kurkumę i słodką paprykę. Wymieszać dokładnie. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, zalać mieszanką z wody i śmietany. Przełożyć rękaw do blachy do ciast. Dodać ziemniaki, przekrojony czosnek i fasolkę szparagową. Można też dodać pomidorki koktajlowe (najlepiej, żeby były słodkie w smaku). Zamknąć rękaw.
3
Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez ok. 60 minut. Następnie wyciągnąć blachę z piekarnika, odciąć ostrożnie górę rękawa i włożyć z powrotem do piekarnika. Piec przez kolejnych 10 minut w tej samej temperaturze. Smacznego!