Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem, sezamem, siemieniem lnianym i otrębami.
Składniki na bułki:
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 25 g świeżych drożdży
- 50 ml wody
- 300 ml maślanki
- półtorej łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 2 łyżki otrębów żytnich lub owsianych
- 3 łyżki słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka siemienia lnianego
Składniki na posypkę:
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych lub żytnich
- miska z zimną wodą
Dodatkowo:
Przygotowanie
pełnoziarnistych bułek z mixem ziaren
1
Maślankę wyciągnąć z lodówki, żeby osiągnęła temperaturę pokojową. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru lub miodu i rozpuścić w ciepłej (letniej) wodzie. Dodać 3 łyżki mąki pełnoziarnistej i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 25 minut.
2
Pozostałą mąkę wymieszać z solą, otrębami, słoneczkiem, siemieniem lnianym, sezamem i pestkami dyni. Dodać wyrośnięte drożdże i maślankę w temperaturze pokojowej (nie może być zimna). Ugnieść ciasto ręcznie lub wymieszać mikserem z końcówkami do pieczywa (spiralne haki) przez kilka minut. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i lekko kleić się do rąk. Przykryć ciasto i wstawić na noc do lodówki (minimum 9 godzin).
3
Na drugi dzień wyciągnąć ciasto z lodówki. Przez chwilkę ugniatać i podzielić na dwie części. Każdą połówkę rozwałkować w podłużny kawałek o grubości ok. 2 cm i wykroić radełkiem po 4 trójkąty.
4
Do miseczki wsypać ziarna na posypkę i wymieszać. Do drugiej miseczki nalać zimnej wody. Trójkąty zanurzać wierzchnią stroną w miseczce z zimną wodą, a następnie w ziarnach. Układać suchą stroną do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
5
Piec w nagrzanym piekarniku (grzanie góra-dół) w temperaturze 190 stopni przez ok. 14-17 minut do zarumienienia. Gotowe bułki studzić na kratce. Smacznego!