
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
2020-06-29
Gulasz z łopatki
2020-07-30Panierowane paluszki surimi to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub lekki obiad. Zaskakująco szybkie, proste i pyszne danie :)
Składniki:
- 7 paluszków surimi
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki płatków owsianych
- sól
- pieprz
- odrobina słodkiej papryki
- jajko
- olej
Przygotowanie
panierowanych paluszków surimi
1
Bułkę tartą i płatki owsiane wsypać do małej miseczki i wymieszać. Jajko rozbełtać w drugiej miseczce z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Paluszki surimi zanurzać najpierw w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej z płatkami owsianymi. Paluszki nie pokryją się panierką w całości, ale to nie szkodzi.
2
Na niedużej patelni rozgrzać tyle oleju, by paluszki były zanurzone w oleju do połowy lub do 1/3 wysokości. Do rozgrzanego oleju włożyć paluszki i smażyć przez kilka minut z obu stron, do zarumienienia. Gotowe paluszki ułożyć na chwilę na ręczniku papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
3
Podawać na ciepło z pomidorkami koktajlowymi, papryką lub innymi warzywami. Smacznego!