
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
2020-01-04
Ciasto z pierniczków i mascarpone
2020-01-05Jogurtowe pancakes'y można jeść na śniadanie, obiad i kolację. Z bitą śmietaną, owocami, czekoladą, syropem klonowym lub daktylowym. Do wyboru do koloru ;) Smakują wyśmienicie :)
Składniki na pankejki:
- 300 g mąki wrocławskiej typ 500 lub tortowej typ 450
- 5 jajek
- 3-4 łyżki cukru
- 375 ml mleka
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek jogurtu naturalnego lub typu greckiego
- szczypta soli
- łyżeczka oleju do smażenia
Dodatki (opcjonalnie):
- owoce
- cukier puder
- syrop owocowy lub klonowy
- konfitura
- sos czekoladowy
- bita śmietana
Przygotowanie
pankejków na mleku i jogurcie
1
Jajka, jogurt i mleko wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej przed dalszą obróbką. Sodę wsypać do jogurtu, wymieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie przesiać mąkę ze szczyptą soli.
2
Jajka ubijać z cukrem do zyskania konsystencji kremowej pianki. Wlać olej i mleko, wymieszać. Następnie dodać mąkę przesianą z solą oraz jogurt z sodą. Miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto odstawić na 10-15 minut.
3
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej o średnicy między 10 a 15 cm) wlać łyżeczkę oleju (później olej już nie będzie potrzebny). Po chwili wylać na patelnię ok. 2/3 chochli ciasta, w zależności od grubości, jaką chce się uzyskać. Ja akurat nie mam takiej małej patelni, ale na patelnię do naleśników kładę okrągłą foremkę do wykrawania ciastek/pierników o średnicy 12 cm (można użyć specjalnych foremek silikonowych; w przypadku metalowych foremek trzeba bardzo uważać, by nie poparzyć się przy wypychaniu placka z foremki w celu jego obrócenia). Pancakes smażyć na średnim ogniu przez ok. 60-90 sekund do momentu pojawienia się licznych pęcherzyków na górnej warstwie placka. Obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30-40 sekund.
4
Podawać z kremem czekoladowym, bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, konfiturą lub syropem klonowym czy daktylowym. Co kto lubi :) Smacznego!