
Pączki z kremem kajmakowym
2021-01-20
Oponki serowe
2021-01-24Kolejna bardzo szybka i prosta propozycja na smaczną przekąskę, śniadanie lub kolację. Zobacz, jak łatwo przygotować paluszki surimi w panierce z mąki kukurydzianej oraz sos czosnkowy, który idealnie do nich pasuje :)
Składniki na panierowane paluszki surimi:
- 8 paluszków surimi (ok. 125 g)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej drobno mielonej
- 1,5 łyżki majonezu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
Składniki na sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżki śmietany 12 lub 18%
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
paluszków surimi w panierce kukurydzianej
1
PRZYGOTOWANIE SOSU: majonez i śmietanę przełożyć do miseczki. Czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na małej tarce. Wszystko razem wymieszać i na chwilę odstawić.
2
Do osobnej miseczki wbić jajko, mąkę pszenną i kukurydzianą, majonez, paprykę słodką i sól. Dokładnie wymieszać widelcem na jednolitą, gęstą masę. Paluszki surimi przekroić wzdłuż na dwie części i obtaczać w panierce (jeżeli paluszki były zamrożone, należy je najpierw rozmrozić).
3
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Paluszki smażyć przez parę minut z obu stron na złoty kolor. Gotowe paluszki układać na chwilę na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4
Podawać najlepiej na ciepło razem z sosem czosnkowym. Do panierowanych paluszków świetnie pasują świeże pomidory. Smacznego!