
Zaplatanie chałki w warkocz
2020-01-13
Placki ziemniaczane
2020-01-13Szykujesz imprezę? Szukasz pomysłu na przekąski? Sprawdź przepis na paluchy z kurczaka w cieście francuskim.
Składniki na paluchy z kurczaka w cieście francuskim:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 700 g)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 ząbki czosnku Dodatkowo: białko do smarowania
Przygotowanie
paluchów z kurczaka w cieście francuskim
1
Piersi z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie pokroić wzdłuż na paski. Małą pierś kroiłam na 3 paski, dużą na 6-7. Przełożyć do miski, dodać przyprawy, przekrojone ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30-60 minut do przegryzienia.
2
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Po tym czasie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm, w zależności od tego, ile mamy kawałeczków kurczaka. Paski kurczaka zawijać w ciasto francuskie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek poukładać na blaszce między paluchami.
3
Wierzch paluchów smarować roztrzepanym białkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200-205 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 18-23 min do zarumienienia. Smacznego!