
Frytki z piekarnika
2020-01-10
Polędwiczka wieprzowa w marynacie z wina
2020-01-11Masz ochotę na nuggetsy? Wypróbuj pasibrzuszkowy sposób na soczyste kawałeczki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Nuggetsy z piekarnika - smacznie i zdrowo.
Składniki na nuggetsy z piekarnika:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- papryka mielona słodka
- papryka mielona ostra
- opcjonalnie: imbir
- opcjonalnie: kurkuma
- opcjonalnie: przyprawa Tajine
- 4 szklanki płatków kukurydzianych
- 200 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
Przygotowanie
nuggetsów z piekarnika
1
Piersi z kurczaka delikatnie rozbić i pokroić na kawałeczki wielkości docelowych nuggetsów. Przełożyć do miski, dodać przyprawy i niewielką ilość oleju lub oliwy, wymieszać. Przykryć folią spożywczą lub talerzem i odstawić na 30-40 minut.
2
Do mąki wsypać pół łyżeczki soli, łyżeczkę słodkiej i pół łyżeczki ostrej papryki. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kawałeczki kurczaka, wymieszać i odstawić na kolejne 10 minut.
3
Płatki kukurydziane przesypać do szczelnej torebki foliowej. Wałkiem przejechać kilka razy po torebce, żeby pokruszyć płatki na drobniutkie cząstki. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce z płatków tak, by okruszki przylegały do mięsa na całej powierzchni, i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 17-20 minut. Podawać z frytkami lub ryżem i dipem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!