
Babeczki czekoladowe z miętowym nadzieniem i kremem
2021-03-10
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem
2021-03-16Miękkie i soczyste nuggetsy z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych podbiły serca moich dzieci. Przepis jest prosty i szybki do zrobienia, a do tego bardzo pyszny :)
Składniki podstawowe na nuggetsy:
- 3 nieduże pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 600 g)
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/5 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego (w proszku)
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Składniki na panierkę:
- 4 szklanki płatków kukurydzianych
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy kebab/gyros
- 2 jajka
- ok. pół butelki oleju rzepakowego do smażenia
Dodatkowo:
Przygotowanie
nuggetsów w panierce z płatków kukurydzianych
1
Przyprawy z powyższej listy składników podstawowych wymieszać w miseczce. Filety pokroić na nieduże kawałki, ok. 4x3 cm. Każdy kawałek rozbić delikatnie tłuczkiem. Przełożyć kurczaka do miski, posypać mieszanką przypraw i wymieszać.
2
Płatki kukurydziane zmielić drobno w blenderze. W przypadku braku blendera przesypać do szczelnej torebki foliowej. Wałkiem przejechać kilka razy po torebce, żeby pokruszyć płatki na drobniutkie cząstki.
3
Jajka wymieszać z 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczką przyprawy kebab/gyros. Wlać do miski z kurczakiem i wymieszać. Następnie wyciągać po kawałeczku kurczaka i obtaczać dokładnie w zmielonych lub rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.
4
Smażyć w rondelku lub na patelni w głębokim oleju na średnim ogniu przez 4 minuty. Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć dalej przez ok. 4 minuty, aż mięso zrobi się miękkie. Usmażone nuggetsy ukladać na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
5
Podawać z dipem, sałatką oraz frytkami, ryżem lub kaszą. Smacznego!