
Ciasteczka migdałowe z masy marcepanowej
2020-03-01
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi
2020-03-02Pyszne panierowane kawałeczki kurczaka, uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Nuggetsy z kurczaka w połączeniu ze smaczną surówką, frytkami lub kaszą (np. bulgur), zaspokoją nie tylko apetyt, ale również Wasze kubki smakowe ;)
Składniki podstawowe:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- odrobina pieprzu
- opcjonalnie: 2 płaskie łyżeczki przyprawy gyros Dodatkowo:
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia (ok. 1 butelki)
Składniki do panierki:
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- trochę pieprzu
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 10-15 łyżek mąki owsianej lub zwykłej pszennej (w zależności od wielkości kawałków kurczaka)
Przygotowanie
nuggetsów
1
Pokroić filety na nieduże kawałki, ok. 5x4 cm. Każdy kawałek rozbić delikatnie tłuczkiem. Przełożyć kurczaka do miski, posypać przyprawami i wymieszać.
2
W niedużej miseczce wymieszać jajka z przyprawami. Do drugiej miseczki wsypać mąkę (ja robiłam połowę nuggetsów z mąką owsianą, połowę z pszenną tortową). Wkładać po kilka kawałeczków kurczaka do miseczki z jajkami. Zamieszać, a następnie pojedynczo obtaczać każdy kawałek w mące.
3
Smażyć w głębokim oleju przez ok. 10-12 minut. W połowie smażenia obrócić na drugą stronę. Usmażone nuggetsy ukladać na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
4
Podawać z dipem, sałatką oraz frytkami, ryżem lub kaszą. Smacznego!
Pasibrzuszki polecają
Do nuggetsów polecamy pasibrzuszkowe dipy i sałatki