
Pomidorki koktajlowe w galarecie
2021-08-26
Szybki krem ananasowy
2021-08-28Jeśli masz dostęp do rajskich jabłuszek, proponuję zrobić z nich pyszną nalewkę. Jest idealna do popijania, a także jako dodatek do deserów, lodów oraz nasączania ciast i tortów.
Składniki:
- 350 g rajskich jabłek
- 250 g cukru
- 2 goździki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 laska wanilii
- 150 ml spirytusu
- 400 ml wody
Przygotowanie
Nalewka z rajskich jabłuszek z wanilią i cynamonem
1
Usunąć szypułki z umytych i osuszonych jabłuszek. Następnie pokroić owoce na ćwiartki, a ćwiartki na pół. Oczyścić z gniazd nasiennych.
2
Pokrojone i oczyszczone jabłuszka przełożyć do dużego słoika i zasypać cukrem (ja używam cukru waniliowego domowej roboty). Zakręcić słoik i odstawić na 3 dni w ciemne miejsce. W międzyczasie potrząsać kilka razy słoikiem, żeby cukier lepiej się rozpuścił.
3
Czwartego dnia dodać do słoika goździki, cynamon oraz laskę wanilii. Zalać spirytusem i wodą.
4
Odstawić na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem.
5
Po 3 tygodniach przelać zawartość słoika przez sitko o bardzo drobnych oczkach lub gazę. Rozlać do butelek i szczelnie zakręcić. Odstawić w ciemne miejsce na 5-6 miesięcy, by nalewka nabrała mocy. Im dłużej będzie stała, tym lepiej będzie smakować.
6
Owoce pozostałe po nalewce przełożyć do niedużego słoika i szczelnie zakręcić. Można je z powodzeniem wykorzystać do przełożenia tortów, ciast i różnych deserów (pod warunkiem, że zostały usunięte gniazda nasienne). Sama nalewka też świetnie się nadaje do nasączania ciasta/spodów pod tort. Proporcje na 3 blaty ciasta pod tort o średnicy 26 cm: 70 ml słodkiej nalewki, 130 ml wody, 3 łyżeczki cukru (wymieszać razem i nasączyć spody). Smacznego!