
Weka (baton)
2020-03-22
Naleśniki z serkiem
2020-03-26Smażysz naleśniki? Zrób przy okazji kilka naleśników z pysznym nadzieniem z szynki lub mortadeli i żółtego sera. Będzie pysznie!
Składniki na naleśniki z szynką/mortadelą i serem:
- 5 naleśników (o średnicy ok. 20 cm)*
- kawałek szynki lub mortadeli (o szerokości ok. 6 cm)
- opcjonalnie: ok. 50-70 g żółtego sera w kostce
- trochę pieprzu
- szczypta soli
- opcjonalnie: odrobina słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie
naleśników z szynką lub mortadelą i serem
1
Kawałek szynki lub mortadeli przemielić raz w maszynce z końcówką o drobnych oczkach. Żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Mięso przyprawić, dodać starty ser, dokładnie wymieszać.
2
Na środku każdego naleśnika układać po 2 łyżki farszu, uformować z nadzienia prostokąt. Zawinąć do środka dolną krawędź naleśnika, potem górną, a następnie prawą i lewą.
3
Smażyć na odrobinie oliwy lub oleju rzepakowego na wolnym ogniu do momentu lekkiego przyrumienienia i podgrzania nadzienia. Smacznego!