
Ciastka owsiane (bez cukru i mąki)
2023-02-22
Wielkanocna babka piaskowa
2023-03-12Pyszne bananowe muffinki z czekoladą. W chłodne wieczory najlepiej smakują na ciepło, gdy czekolada rozpływa się w ustach i przyjemnie rozgrzewa.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany (mogą być całe brązowe)
- 2 jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie
muffinek bananowych z czekoladą i masłem orzechowym
1
Banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą.
2
Cukier, olej i jajka ubijać przeze kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Dodać rozgniecione banany oraz mąkę wymieszaną z sodą i solą. Ubijać mikserem do uzyskania gładkiej masy.
3
Formę do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami lub użyć foremek silikonowych. Do foremek nakładać po 1 łyżce ciasta, a następnie 2 kostki czekolady. Wylać do foremek resztę ciasta. Foremki wypełniać do 3/4 wysokości, gdyż w trakcie pieczenia muffinki będą rosnąć.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku, grzanie góra-dół, w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Po zakończeniu pieczenia potrzymać jeszcze przez ok. 10 minut w piekarniku. Następnie wyjąć muffinki z piekarnika.
5
W przypadku silikonowych foremek wyciągnąć z nich babeczki, gdy lekko przestygną. Muffinki można jeść na ciepło, wówczas czekolada rozpływa się w ustach. W razie potrzeby można podgrzać w kuchence mikrofalowej przez ok. 20 sekund przy mocy 750 W. Na zimno babeczki oczywiście również są pyszne. Smacznego!