
Żelka truskawkowa do tortu (z mrożonych truskawek)
2021-04-20
Jak uratować zwarzony krem maślany?
2021-04-23Mini czebureki z sosem czosnkowym to świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. Pyszna chrupiąca skórka, a pod nią soczyste mięso. Do tego sos czosnkowy, czerwona papryka lub pomidor. Znajomi z pewnością nie wyjdą głodni ;)
Składniki na ciasto:
- 250 ml wody
- 1 jajko
- 480 g mąki pszennej tortowej lub typ 650
- dodatkowo 80 g mąki do sparzenia
- półtorej łyżki oleju rzepakowego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki wódki
- olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
Składniki na mięsne nadzienie:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml kefiru
- 5 łyżek zimnej wody lub rosołu
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki suszonego majeranku
Składniki na sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany (12-18%) lub jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- opcjonalnie: szczypta soli
- opcjonalnie: pieprz do smaku
Przygotowanie
mini czebureków z sosem czosnkowym
1
PRZYGOTOWANIE CIASTA PARZONEGO: wodę zagotować razem z olejem i solą. Do wrzątku wsypać szybkim ruchem 80 g mąki i energicznie mieszać łyżką lub trzepaczką. Po krótkiej chwili wyłączyć ogień i mieszać dalej, aż masa stanie się jednolita i gładka, bez żadnych grudek. Gdyby nie udało się rozetrzeć grudek, można zmiksować masę blenderem. Odstawić do wystudzenia.
2
PRZYGOTOWANIE FARSZU Z MIĘSA: cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na małej tarce. Do mięsa mielonego dodać cebulę, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wlać kefir oraz 5 łyżek rosołu lub wody i wszystko dobrze wymieszać. Powstała masa będzie dość luźna. Przykryć masę pokrywką i odstawić do przegryzienia.
3
Do przestudzonego ciasta wbić jajko i dobrze wymieszać mikserem. Wlać wódkę, wsypać pozostałą mąkę i bardzo dobrze zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
4
Ciasto po wyjęciu z lodówki ugniatać przez chwilę. Następnie podzielić na 18 równych części i każdą część rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 14 cm.
5
Na każdy placek nakładać po dwie pełne łyżeczki farszu, spłaszczyć go trochę i mocno zlepić brzegi placka palcami. Docisnąć brzegi widelcem.
6
Do garnka lub głębokiej patelni wlać niepełną butelkę oleju i dobrze rozgrzać na średniej mocy ognia. Smażyć po 2-3 sztuki na raz. Jeżeli czebureki są w całości zanurzone w oleju, czas smażenia trwa ok. 5-7 minut. Pod koniec tego czasu obrócić czebureki na chwilę na drugą stronę. Jeżeli natomiast jedna strona czebureka wystaje ponad poziom oleju, smażyć przez 5-6 minut z jednej strony, a następnie obrócić na drugą i smażyć przez kolejne 3-5 minut. Jeżeli czebureki bardzo szybko się przyrumieniają, zmniejszyć nieco ogień. Nie wyciągać czebureków zbyt szybko, żeby mięso zdążyło się ugotować. Po usmażeniu odsączyć czebureki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
7
PRZYGOTOWANIE SOSU CZOSNKOWEGO: czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na małej tarce. Majonez wymieszać z jogurtem lub śmietaną. Dodać czosnek, sól i pieprz (opcjonalnie).
8
Surowe czebureki można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, a usmażyć tuż przed przyjściem gości. Ewentualnie usmażyć od razu, a później podgrzać w mikrofalówce. Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!