
Śledzie z buraczkami na cieście francuskim
2021-10-16
Jabłecznik przekładany
2021-10-23Zastanawiasz się, co zrobić z dyni? Proponuję miękkie i aromatyczne ciastka z dyni i banana. Z dodatkiem orzechów i rodzynek smakują przepysznie.
Składniki na ciastka dyniowo-bananowe:
- 400 g dyni
- 1 dojrzały banan (może być brązowy)
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 80 g rodzynek
- 70 g orzechów włoskich
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki mielonych goździków
- opcjonalnie: cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
Miękkie ciastka dyniowe z orzechami
1
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na kawałki (ja wydrążyłam środek dyni, a skorupkę zostawiłam jako ozdobę na Halloween). Pokrojoną dynię przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni bez termoobiegu) przez ok. 20 minut.
2
Rodzynki zalać letnią wodą i odstawić na ok. 5 minut, następnie odsączyć. Masło roztopić w rondelku na słabym ogniu lub w mikrofalówce. Orzechy włoskie dość drobno posiekać. Mąkę wymieszać z solą, cynamonem, imbirem i goździkami.
3
Upieczone kawałki dyni zetrzeć blenderem razem z bananem na gładką papkę. Dodać cukier oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać sodę oraz sok z cytryny. Ponownie wymieszać.
4
Dodać mąkę wymieszaną z przyprawami oraz orzechy. Mieszać przez chwilę mikserem na gładką masę. Pod koniec dodać rodzynki. Jeżeli ciasto wyjdzie rzadkie, dodać więcej mąki (tortowej). Nakładać mniej więcej po pół łyżki masy w niewielkich odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (lub 190 stopni przy grzaniu góra-dół) przez ok. 20-25 minut. Po zakończeniu pieczenia studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 20-30 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i studzić na kratce. Wystudzone ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!