
Woda smakowa z cytryną, miętą i czereśniami
2021-07-06
Tarta ze śliwkami
2021-07-08Domowa lemoniada cytrynowa to doskonały sposób na orzeźwienie w gorące letnie dni. Jest prosta i szybka do zrobienia i z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie i gościom.
Składniki na lemoniadę cytrynową:
- 4 duże cytryny lub 5 mniejszych
- 3 łyżki cukru
- 50 ml gorącej wody
- 1 litr wody mineralnej niegazowanej lub wody z filtra
- gałązka mięty lub kilka listków
- wrzątek do sparzenia cytryn
- kostki lodu
- opcjonalnie: kilka borówek amerykańskich do dekoracji
- opcjonalnie: kilka truskawek do dekoracji
Przygotowanie
Lemoniada cytrynowa
1
Cytryny umyć i zalać na kilka sekund wrzątkiem. Jedną cytrynę pokroić na dość cienkie plasterki, a z pozostałych wycisnąć sok. Cukier rozpuścić w 50 ml gorącej wody.
2
Sok z cytryn oraz rozpuszczony cukier przelać do dzbanka. Dodać wodę mineralną lub z filtra. Delikatnie zamieszać. Gałązkę lub listki mięty oraz parę plasterków cytryny (można zostawić po kilka sztuk do dekoracji) nadziać na patyczek do szaszłyków lub wrzucić luzem do dzbanka. Szklanki z lemoniadą można udekorować nakładając na patyczki do szaszłyków na przemian po parę listków mięty, plasterków cytryny, borówek i truskawek.
3
Lemoniadę przed podaniem można schłodzić w lodówce lub dodać kostki lodu. Smacznego!