
Wilgotne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami
2020-05-19
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami
2020-05-29Szybka i smaczna sałatka ze świeżych warzyw i kukurydzy. Oryginalna receptura sosu nadaje sałatce soczystości i podkreśla smak warzyw. Idealna do dań z grilla, jak również jako dodatek do obiadu.
Składniki na sałatkę:
- 1 nieduży ogórek
- mała główka sałaty maślanej lub 4-5 dużych liści
- 5 rzodkiewek
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 1 duży pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
- 1 nieduża surowa marchewka
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki bazylii
- 1/5 łyżeczki rozmarynu*
- opcjonalnie: szczypta trawy cytrynowej
- 2 łyżeczki śmietany 12%
* W przypadku świeżych ziół zwiększyć nieco proporcje.
Przygotowanie
lekkiej sałatki z rzodkiewką i kukurydzą
1
Przyprawy i zioła wymieszać z oliwą. Taką mieszankę można przygotować dzień lub parę dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiczku. W trakcie szykowania sałatki dodać do mieszanki 2 łyżeczki śmietany i dobrze wymieszać.
2
Sałatę pokroić na cienkie długie paski. Rzodkiewkę na cienkie plasterki. Pomidor - w kostkę. Ogórek przekroić wzdłuż, a powstałe połówki na plasterki. Marchewkę obrać, a następnie pokroić obieraczką lub nożem na cienkie podłużne plastry i pociąć je na paseczki.
3
Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Dodać kukurydzę konserwową oraz przygotowany sos. Dokładnie wymieszać. Sałatka świetnie pasuje do dań z grilla, jak również do różnych dań obiadowych oraz kanapek. Smacznego!