
Roladki z tortilli z szynką (zapiekane)
2019-12-13
Chleb pszenno-owsiany
2020-01-01Kruche filety z kurczaka pieczone w delikatnym sosie beszamelowym. Z pieczarkami i świeżą bazylią.
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- małe opakowanie pieczarek (ok. 250 g)
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- półtorej szklanki* śmietany
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- gałka muszkatołowa
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml
Przygotowanie
zapiekanego kurczaka z pieczarkami w sosie beszamelowym
1
Każdy filet przekroić na dwa cieńsze płaty, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ułożyć na kurczaku.
3
Mąkę wsypać na suchą patelnię. Mieszając drewnianą łyżką, zrumienić na złotobrązowy kolor. Dodać masło i zasmażyć. Wlać śmietanę i zagotować, co chwilę mieszając. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Powstałym sosem zalać mięso i pieczarki.
4
Zapiekać całość w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 minut.Przed podaniem posypać listkami bazylii. Smacznego!