
Karkówka z grilla w marynacie ziołowej
2021-04-14
Biszkopt idealny
2021-04-19Krem straciatella ostatnio u nas rządzi ;) Tym razem proponuję kruche babeczki z bananem, winogronem i oczywiście kremem straciatella. A na babeczkach... wisienki? O nie, to rajskie jabłuszka z domowej konfitury.
Składniki na spody:
- 175 g mąki
- 80 g masła
- 1 żółtko (z jajka o rozm. L)
- pół szklanki* cukru pudru
Składniki na krem:
- 165 ml śmietanki 30%
- 125 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- ok. 20 g czekolady gorzkiej
- ok. 20 g czekolady mlecznej
- mała kiść winogron bezpestkowych
- 1 duży banan (lub inne owoce)
Dodatkowo:
Przygotowanie
kruchych babeczek z owocami i kremem straciatella
1
Mąkę wysypać na stolnicę. Masło pokroić na kawałeczki, a następnie posiekać z mąką za pomocą siekacza (rozdrabniacza) do ciasta kruchego (ewentualnie przy użyciu noża). Dodać żółtko i cukier puder. Zagnieść ciasto. Na początku ciasto może bardzo się kruszyć, ale po chwili ugniatania powinno się połączyć w gładką całość. Gdyby jednak ciasto nadal zbyt się kruszyło i nie dało zlepić, można dodać kawałeczek masła. Nie zagniatać ciasta zbyt długo, żeby po upieczeniu nie było twarde.
2
Ugniecione ciasto uformować w wałek. Nie przejmować się, jeżeli ciasto się kruszy. Owinąć wałek folią spożywczą i schować na ok. 30 min do lodówki.
3
Schłodzone ciasto pokroić na 12 plasterków (w przypadku niskich metalowych foremek) lub na 10 plasterków (w przypadku wyższych silikonowych foremek). Każdy plasterek przekładać na foremkę (foremek nie trzeba niczym smarować) i ugniatając ciasto jak plastelinę oblepić dokładnie boki oraz dno foremki. Brzegi dna dobrze zaznaczyć dociskając palcami. Dno powinno być cienkie, żeby w trakcie pieczenia nie wybrzuszyło się za bardzo.
4
Wypełnione foremki ustawić na blaszce do ciast. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez ok. 15-17 minut, do zarumienienia krawędzi. Pod koniec pieczenia pilnować, by babeczki nie zarumieniły się zbyt mocno (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).
5
Upieczone babeczki przestudzić w foremkach, a następnie obracać do góry nogami. W ten sposób babeczki powinny bez problemu wysunąć się z foremek. W przypadku metalowych foremek lekko ścisnąć boki foremki, jeżeli babeczka nie wyślizgnie się sama.
6
PRZYGOTOWANIE KREMU STRACIATELLA: Czekoladę gorzką i mleczną zeskrobać obieraczką do warzyw lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dobrze schłodzoną śmietankę 30%, cukier puder oraz mascarpone przełożyć do wysokiego naczynia i ubijać mikserem na sztywno (ok. 4-6 minut). Do ubitego kremu dodać tartą czekoladę mleczną i gorzką. Wymieszać łyżką.
7
Banana pokroić na plasterki, a winogrona na połówki. Na spody babeczek układać pokrojone owoce. Gotowy krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z szeroką końcówką (żeby płatki czekolady mogły przez nią przejść) i wyciskać na owoce.
12
Gotowe babeczki można posypać odrobiną tartej czekolady, udekorować wafelkami, owocami lub chipsami czekoladowymi. Na zdjęciach babeczki są udekorowane m.in. kandyzowanymi rajskimi jabłuszkami. Smacznego!