
Rurki z ciasta francuskiego z kremem straciatella
2021-04-13
Karkówka z grilla w marynacie ziołowej
2021-04-14Idealna propozycja dla wielbicieli mniej słodkich kremów oraz orzechów. Krem na bazie bitej śmietany oraz mascarpone z dodatkiem masła orzechowego wyśmienicie smakuje w połączeniu z bananami, nutellą oraz karmelem. Idealnie równoważy słodycz bezy, a także deserów lodowych.
Składniki na krem mascarpone z masłem orzechowym:
- 400 ml śmietanki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów tzw. „crunchy"
Przygotowanie
kremu z mascarpone i masłem orzechowym
1
Dobrze schłodzoną śmietankę 30%, cukier puder oraz serek mascarpone przełożyć do wysokiego naczynia i ubijać mikserem przez ok. 3-4 minuty na dość gęsty, ale nie sztywny krem.
2
Do kremu dodać masło orzechowe. Ubijać dalej mikserem przez ok. 30-60 sekund, aż masa mocno zgęstnieje.
3
Gotowym kremem posmarować blaty tortu lub babeczki. Krem świetnie się nadaje do deserów, muffinek, kruchych babeczek, gofrów oraz rożków waflowych. Bardzo dobrze komponuje się z bezą, a także ciastem posmarowanym nutellą lub kajmakiem. Smacznego!
12 Comments
Okropny przepis. Krem się zważył i wylądował w 🚽. Nie polecam. Zmarnowałam czas i pieniądze.
Prawdopodobnie ubijała Pani zbyt długo albo było coś nie tak ze składnikami. Robiłam ten krem kilkukrotnie i nigdy się nie zważył, a świetnie współgra ze słodkimi wypiekami.
Krem wyszedł doskonały 🙂
Bardzo się cieszę 😁👍 Dziękuję za wypróbowanie przepisu 😊
Poza tym zwarzonych kremów nie wyrzuca się do kosza 🙂 Zawsze warto poszukać sposobu na uratowanie zwarzonego kremu. Jest kilka prostych metod.
No właśnie szukam jakiejś, liczyłam że tu coś się znajdzie, pod przepisem… A tu lipa 🙁
Przecież jest przepis 🙂 Prosty, szybki i pyszny 🙂
Nie wiem co trzeba zrobić żeby najprostszy krem zepsuć
Jeśli za długo ubija się mascarpone to się zważy. Najlepiej wymieszać łyżką. Ja nie dodaje wszystkiego od razu do jednej miski, tylko ubijam śmietankę z cukrem pudrem, a potem dodaje mascarpone i bardzo krótko mieszam do połączenia składników 🙃
Jeśli chodzi o o śmietankę i mascarpone, najbezpieczniej jest ubijać śmietankę, cukier puder i mascarpone od początku razem 🙂 U nas ta metoda sprawdza się za każdym razem i nie warzy się 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznych wypieków!
Czy ten krem nada się do tary, jako nadzienie?Czy jest rzadki?
Moim zdaniem powinien pasować 🙂