
Deser pistacjowy z bezą
2021-10-02
Jak odświeżyć zwiędłą rukolę lub inną sałatę?
2021-10-08Pyszny krem z likierem jajecznym (advocaat), masą kajmakową i chrupiącą bezą. Idealny do kostki alpejskiej i różnych deserów.
Składniki na krem z ajerkoniakiem i bezą:
- 1 puszka masy krówkowej (kajmak), ok. 510 g
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 ml adwokata (ajerkoniaku)
- 250 g bezików
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (używam Inki)
- 2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie
Krem z ajerkoniakiem i bezą
1
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Masło w temperaturze pokojowej ubijać mikserem na wysokich obrotach przez ok. 8 minut na puszystą, białą masę. Następnie zmniejszyć obroty do minimum, dodać wystudzoną kawę i dodawać po łyżce masy kajmakowej.
2
Dalej miksując wlewać cienkim strumieniem adwokat (ajerkoniak). Miksować tylko do połączenia składników.
3
Beziki pokruszyć, ale niezbyt drobno. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać.
4
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem potrzymać krem przez ok. 15-20 minut w temperaturze pokojowej. Krem z advocaatem (likierem jajecznym) jest idealny do kostki alpejskiej i różnych deserów. Smacznego!